Goed nieuws via Stichting Spots over de grote katachtigen!

Goed nieuws via Stichting Spots over de grote katachtigen!

Jaguars zijn sinds 70 jaar weer aanwezig in de wetlands van Ibera NP. Recent werden jaguar moeder Mariua en haar twee 4 maanden oude welpen vrijgelaten in de wetlands van Gran Iberá Park (Argentinië).

Hier leefden ooit jaguars maar die werden volledig uitgeroeid. In 2018 werd vervolgens dit Nationale Park opgericht. Met als voorlopig hoogtepunt dus de vrijlating van deze 3 jaguars; het was 70 jaar geleden dat hier voor het laatst jaguars gesignaleerd werden…… De bedoeling is om hier in de komende tijd, meer jaguars vrij te laten. Zodat hier opnieuw een gezonde populatie jaguars te vinden zal zijn. Het park zou tot zo’n 100 jaguars kunnen herbergen.

Jaguars waren ooit veelvuldig te vinden in Zuid-Amerika waaronder Argentinië. Maar schattingen zijn dat zo’n 40% van hen inmiddels zijn verdwenen. Belangrijkste redenen hiervoor zijn afname van leefgebied en het mens dier conflict. Een toenemende vraag naar jaguar lichaamsonderdelen voor traditionele medicijnen zijn een opkomende bedreiging. In Argentinië is de situatie nog ernstiger. Aldus natuurorganisaties aldaar is zo’n 95% van het leefgebied voor jaguars vernietigd en leven er nog maar zo’n 200-300 dieren in het land.

Lees het hele artikel (met video filmpje) hier.

Foto: jaguar moeder Mariua, Karai en Porã. Copyright: Tompkins Conservation.


Dit vind je mogelijk ook leuk