TNRC betekent eigenlijk de zwerfkatten vangen, laten helpen, terugzetten in de voor hen vertrouwde omgeving en er dan voor blijven zorgen.TNRC is eigenlijk ook hetgeen ik heb laten uitvoeren bij een kwekerij in West-Brabant vorig jaar. Omdat de eigenaars wisten dat ik kittens opvang die zijn gevonden of gedumpt, werd ik getipt door hen. Het verhaal van de kittens kunt u terug lezen in nieuwsitems van medio vorig jaar. Wat ik extra heb georganiseerd is dat de dierenbescherming is geweest om alle volwassen katers en poezen te laten steriliseren en castreren. Er zaten er behoorlijk wat, en op 1 kater na, zijn ze allen gevangen, geholpen en weer terug gezet. Dat is ook wat stichting Dierenlot doet en wat terug te zien is in aflevering 4. Ze zijn dan te gast bij Stichting Zwerfkatten Nederland. Hieronder een artikel van de site van Stichting Dierenlot over TNRC:
TNRC bij zwerfkatten
DierenLot is een groot voorstander van zowel een chipplicht als een castratieplicht voor alle katten en pleit hiervoor in zowel de landelijke politiek als de provinciale. Om het zwerfkattenprobleem te verkleinen in Nederland is naast een chipplicht ook een castratieplicht nodig.
Zwerfkatten kunnen zorgen voor overlast in de natuur en in de stad. Daarom zoekt DierenLot samen met Stichting Zwerfkatten Nederland en opvangcentra ook bewust de samenwerking met natuurorganisaties, zodat het pobleem gezamenlijk opgepakt en opgelost kan worden. Projecten in Texel en Zeeland zijn hiervan voorbeelden. Hier werken natuur- en dierenhulporganisaties samen om zwerfkatten te vangen, te onderzoeken of ze een chip hebben (dan kan de kat terug naar de eigenaar), anders na 14 dagen het dier te chippen en te castreren. En vervolgens te kijken waar en hoe het betreffende dier het beste uitgeplaatst kan worden. Hiervoor maken we gebruik van de TNRC methode.
TNRC staat voor Trap (vangen), Neuter (castreren/steriliseren), Return/Relocate (herplaatsen of als het echt niet anders kan terugplaatsen) en Care (structureel monitoren en nazorg verlenen).
Trap
Door op specifieke plekken voer aan te bieden aan de katten is het mogelijk om een vangkooi te plaatsen met het voer, zodat de katten de kooi in komen en er niet meer uit kunnen.
Neuter
De gevangen dieren worden eerst gecheckt op de aanwezigheid van een chip. Is er geen chip dan wordt na de verplichte bewaartermijn van 14 dagen een chip geplaats vervolgens wordt het diertje gecastreerd. De bewaartermijn is er zodat een eigenaar die zijn kat kwijt is, zich nog kan melden. Gecastreerde katten kunnen zich niet voortplanten en dat betekent op termijn dat het zwerfkattenprobleem ook kleiner wordt. Bovendien hebben gecastreerde dieren niet meer de behoefte om een krolse kater of poes op te zoeken, waardoor hun leefgebied, en dus hun jachtgebied verkleint. Hierdoor kunnen de dieren, als ze eventueel teruggezet worden, beter in de gaten worden gehouden.
Return / Relocate
In eerste instantie kijken we of er een mogelijkheid is om de dieren te socialiseren zodat ze de rest van hun leven bij een baasje kunnen wonen. Helaas is dit in een aantal gevallen niet mogelijk. Veel van deze katten kunnen geplaatst worden op maneges of boerderijen waar ze als muizenvanger dienen. Alleen als het echt niet anders kan worden de dieren teruggezet op de plek waar ze gevonden zijn.
Care
Natuurlijk is het niet klaar als de dieren gechipt en gecastreerd zijn en herplaatst. Er moet in de gebieden structureel gemonitord worden. Ook is het belangrijk dat de katten continue beschikken over voldoende voer en schuilplekken.
Zijn er nieuwe katten in het gebied, hoe gaat het met de bestaande katten. Is er overlast. Juist door heel scherp te monitoren kunnen problemen met zwerfkatten in een vroeg stadium voorkomen worden.